Urban exploring (afgekort urbex) is het bezoeken en fotograferen van gebouwen die verlaten en vervallen zijn. Denk aan een oud schoolgebouw, een oude fabriek of een verlaten woning.

In 2009 werden we gegrepen door urbex fotografie. Sindsdien leggen wij regelmatig verlaten gebouwen vast. Urbex fotografie is misschien wel de meest mysterieuze vorm van fotografie die je kunt bedenken. De meeste mensen kennen de foto’s wel van de verlaten plekken rondom Tsjernobyl of andere spookdorpen. Voor sommige fotografen is de spanning van het betreden van verlaten plekken juist de reden om urbex fotografie te beoefenen. Wij vinden het juist onzettend interessant om meer te weten te komen over de geschiedenis van een verlaten plek. Het is zeker geen makkelijke vorm van fotografie en ook niet zonder gevaren.

De gouden regel bij urbex is: ‘Take nothing but pictures, leave nothing but footprints’. Je maakt dus niets kapot, er wordt niets verplaatst en je neemt niets mee. Je geniet van wat je ziet en maakt prachtige foto’s. 

Voorbereiding

Wanneer je op een urbex wil gaan, is een goede voorbereiding een must. Een urbex is nooit zonder gevaren. Het is niet voor niets dat vrijwel alle locaties verboden zijn voor publiek. Ga nooit alleen op pad, maar ga samen. Dat is gezelliger en veiliger. Tijdens een urbex, kom je op terreinen of in gebouwen die in slechte staat zijn. Gaten in vloeren, planken met spijkers, gebroken glas, afgebroken relingen, ontbrekende trappen, spuiten, asbest, chemicaliën, niets is vreemd op een urbex locatie. Naast deze risico’s heb je ook het risico om een boete te krijgen wanneer je je op verboden terrein bevindt. 

Om mooie foto’s te maken heb je een goede camera, groothoeklens en een stevig statief nodig. Houd rekening met je kledingkeuze voordat je op pad gaat. Trek stevige schoenen en oude kleding aan. Hieronder vind je een lijst met spullen die handig zijn om mee te nemen.

 • Camera, videocamera of drone
 • Genoeg batterijen en geheugenkaartjes
 • Statief
 • Identiteitsbewijs
 • Stevige kleding
 • Veiligheidsschoenen
 • Snijwerende handschoenen
 • Zaklamp
 • Verrekijker
 • Toiletpapier
 • Eten en drinken

Urbex locaties

Voordat je vertrekt ga je op zoek naar locaties waar je heen zou willen. Een belangrijke ongeschreven regel van urbex fotografie, is het geheimhouden van fotolocaties. Het vinden van onbekende locaties kan daarom een uitdaging zijn. Toch kun je met goed zoeken op het internet een heel eind komen. Google Maps is daarbij een handig hulpmiddel. De mooiste plekken ontdek je meestal pas als je andere fotografen leert kennen. Via online forums, maar ook door met elkaar op pad te gaan.

Urbex collectie

Wil je graag een verlaten plek aan je muur? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij hebben een aantal unieke foto’s in onze collectie.

Tot slot

Houd je van spanning en fotograferen? Dan is urbex misschien ook iets voor jou!

Liefs,

Tamara en Martijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *